„Naj nam bo topleje“

Kamin - Kamini

Portal KAMIN - KAMINI je namenjem vsem, ki jih zanimajo Kamini, njihova zgradba in zasnova. Na portalu so objavljeni tudi razni nasveti o kaminih, kateri nas usmerjajo pri sami zasnovi in izgradnji kaminov!

Izdelava kamina

Vrtni Kamini - KaminIzdelava kamina

Postopek izdelave vgradnje notranjega kamina!

V kolikor se odločite za zidan kamin na drva morate vzeti v obzir določene predpogoje:

1. Dimnik

Predvideti morate zadosten premer dimnika – za odprte kamine Ø 250 – 300 mm, medtem ko za tiste z zaprtim kuriščem Ø 200 – 250 mm. Priključek za kamin pustite na višini 180 cm od tal pod kotom 45°.

2. Dovod svežega zraka

Predvideti morate tudi dovod svežega zraka min. Ø 160 mm (2 x Ø 75 mm ali 3 x Ø 50 mm). Za dovod je zadostna že vodovodna plastična cev. Dovod zraka je posebej pomemben zaradi kisika za gorenje, pa tudi za segrevanje prostorov.

3. Čvrsta podlaga

Nujno je, da podlaga na katero se postavi kamin, ne vsebuje mehkih materialov, npr. toplotno izolacijo – stiropor in drugo. Zaradi teže kamina, ki je v večini primerov grajen iz kamna, obstaja možnost, da bi sčasoma stiropor popustil pod njegovo težo. V tem primeru bi se le-ta sesedel za nekoliko milimetrov, kar se pokaže v grdih razpokah na zidu. Da bi že na začetku ustvarili prave pogoje za vgradnjo kamina, je najbolje, da se že pri projektiranju posvetujete s strokovnjaki s tega področja. Če želite vgraditi kamin v že obstoječ objekt, ki ne zadostuje zgornjim pogojem, ne obupujte. Zaprosite strokovnjaka za nasvet. Le-ta vam lahko pomaga pri izbiri pravega kamina, ki bo ustrezal vaši situaciji.

 

Postopek izdelave vgradnje zunanjega kamina!

GRADNJA KAMINA ZA PEKO

 

Vrtni kamin lahko sezidate iz opeke ali klinkerja. Najprej morate najti ustrezen prostor. Pri tem upoštevajte glavno smer vetra, ter razmerje med svetlobo in senco. Premislite tudi, kako daleč naj bo kamin oddaljen od hiše. Če kamin ne bo postavljen na teraso, je treba najprej narediti betonski temelj. Za to skopljite okoli 30 cm globoko luknjo, jo napolnite s 25 cm debelo plastjo proda in nanjo postavite 7.5 cm debel betonski temelj. Okvir opaža namažite z mešanico olja in vode, in zmešajte beton iz cementa: peska : proda v razmerju 1 : 2,5 : 4. Dodatno armirajte z mrežo gradbenega železa . Dimenzije prostora za peko so lahko poljubne. Najprej si priskrbite rešetko za peko, rešetko za oglje in posodo za pepel. Pri tem pazite na velikost uporabljene opeke in 2 cm velike fuge. Stene so sezidane iz dvanajstih vrst opeke : pri opekah normalne velikosti je to višina okoli enega metra. Stene je treba postaviti v smerniški vezavi, to pomeni, da so navpične fuge zamaknjene za pol opeke. Vsako plast opeke začnite v kotih in za poravnavo napnite vrvico. Med delom nenehno preverjajte z vodno tehtnico. Fuge naj bodo enakomerno in debele 1 cm, redno jih gladite. Vstavite več držal , da boste lahko rešetki za peko in oglje premikali. Pri predstavljenem kaminu smo predvideli vrata za oglje in odlagalno mizico za hrano.

 

POSTAVITEV STENE

Upoštevajte obe ¾ opeki pred osrednjo steno in nepreluknjane cele opeke na desni strani.

 

VGRADNJA DRŽAL

Držala so 10 KRAT 3 cm veliki trakovi železa, ki so pritrjeni v fugah v razmaku 3 cm.

 

DOKONČANJE KAMINA

Okvir vrat je narejen iz močne letve iz borovega lesa, velike 30 krat 50 cm.Za pritrditev okvirja in rustikalnih tečajev za vrata uporabite pocinkane vijake. Rešetko za oglje in posodo za pepel postavite na najnižje držalo, rešetko za peko pa na srednje ali zgornje držalo. Tečaje enostavno privijte.

 

Več nasvetov ...

 

 

Video!

Kamin - Kamini

Kliknite za ogled!

Priporočamo

 

Žari

 

Vrtni kamini

Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin Vrtni Kamini - Kamin