„Naj nam bo topleje“

Kamin - Kamini

Portal KAMIN - KAMINI je namenjem vsem, ki jih zanimajo Kamini, njihova zgradba in zasnova. Na portalu so objavljeni tudi razni nasveti o kaminih, kateri nas usmerjajo pri sami zasnovi in izgradnji kaminov!

Krušna peč

Krušna pečKrušna peč

Krušna ali kmečka peč je najznačilnejši element kmečke hiše, saj je srce kmečkega doma.

Gotovo ni starejše kmečke hiše, v kateri ne bi bilo takšne ali drugačne krušne peči. Od tod tudi naziv kmečka peč. Značilnost kmečke peči je v tem, da jo uporabljajo za ogrevanje glavnega bivalnega prostora, obenem pa tudi za kuho in peko.

Ta osnovno princip dvonamenske uporabe krušne peči se je ohranil od prvih razvojnih korakov peči do danes.

 

Krušna peč je bila nekdaj osnova za družabno življenje v hiši v dolgih zimskih večerih, včasih so v peči kurili vse leto, peč je kurila gospodinja iz kuhinje.

 

Zelo zgodnje krušne ali kmečke peči niso imele dimnika in je dim odhajal skozi odprtino v črno kuhinjo, od tod pa v luknjo pod stropom in na prosto. Kasnejše peči so dobile dimnik in dim je skozi ustje peči odhajal v dimnik. Ustje peči danes pečarji še vedno imenujejo »misteje«. Taka oblika izpeljave dima se uporablja še danes.

 

Po zunanji obliki ločimo krušne ali kmečke peči na peči z nadpečkom ali turnom, in na ravne peči. V preteklosti je bila oblika peči v posameznih delih Slovenije različna. Peči z nadpečkom (turnom) so bile značilne za Gorenjsko in del Notranjske, na Štajerskem, Dolenjskem in v Prekmurju pa so izključno gradili ravne peči.

 

Prednost peči z nadpečkom je v tem, da ima večjo grelno površino. Ker je nadpeček manjši od spodnjega osnovnega osnovnega dela peči, nastane na temenu peči prostor, ki mu pravimo zapeček. Ta se uporablja za poležavanje, kakor tudi za sušenje sadja.

 

Ne glede na to kakšna je zunanja oblika peči, pa so v notranjosti vse peči enake. Peč je sestavljena iz plašča, ki je zidan s pečnicami, v notranjosti je kurišče,ki ga pokriva velb. Kmečka peč nima dimnih kanalov po katerih bi šel dim v dimnik, temveč gre dim iz kurišča, skozi ustje peči (misteje), direktno v dimnik. Krušna peč ima največkrat tloris kvadratnih oblik, taka peč ne more biti razgibanih oblik. Pri tej peči ne drži, da večja kot je boljše greje, najboljše rezultate daje peč tlorisa 140x140 cm, peč je lahko manjša ali večja 30 cm, večja odstopanja od teh dimenzij niso primerna zaradi tehnologije gradnje peči. Če stranka želi peč drugačnih dimenzij je boljša varianta lončena peč, ki je lahko po izgledu podobna kmečki peči.

 

 

 

Video!

Kamin - Kamini

Kliknite za ogled!

Priporočamo

 

Žari

 

Kamini

Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - KaminKamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - KaminKamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin Kamini - Kamin