„Naj nam bo topleje“

Kamin - Kamini

Portal KAMIN - KAMINI je namenjem vsem, ki jih zanimajo Kamini, njihova zgradba in zasnova. Na portalu so objavljeni tudi razni nasveti o kaminih, kateri nas usmerjajo pri sami zasnovi in izgradnji kaminov!

Žari

Žar - ŽariŽari

 

 

 

Poletna sezona je tista, ki privabi na plan vse gurmane in ljubitelje žara in hrane na njem!

Dobro je vedeti nekatere stvari glede žara in vse kar je povezano okoli njega!

 

No pa začnimo!

Ali ste uporabili oglje, brikete ali plin obstajajo razni ukrepi, ter nasveti, ki jih je dobro poznati in vedeti, preden pričnemo z peko na žaru.

 

• Pečemo le tam kjer je to varno, se pravi ne v bližini zgradb, hiš in kakšnih objektov saj obstaja nevarnost, pred požarom.

 

• Preglejte vaš žar, preden začnete, prepričajte se, da so stojala čista, fiksna in se prilegajo pravilno obodu žara ter preglejte, da ne obstajajo nikakršne razpoke ali luknje v samem obodu žara in na njem.

 

• Še posebej in to na začetku vsake sezone je potrebno žar temeljito očistiti in pripraviti za peko. Verjetno se nabere kakšna rja, ki je posledica samih maščob, vode in peke na žaru. To rjo po potrebi očistimo spoliramo in zamenjam z rezervnim delom če ni mogoče očistiti ostankov rje. Vedite, da je potrebno po vsakem pečenju na žaru žar temeljito očistiti pepela in ga odstraniti na varno mesto.

 

• Upoštevajte navodila proizvajalca za plinske žare in jih upoštevajte dosledno in vestno.

 

• Oglje žari približno 30 - 45 minut nato pa na svoji moči počasi izgublja in ugaša.

 

Oglje

Oglje na žaru predstavlja precejšen izziv za gurmane in grillmastre – žarmastre. Učenje z peko oglja je prav zabavno, saj moramo najprej spoznati pravo temperaturo oglja za peko in druge vrline, ki se jih je vredno naučiti za samo delovanje in upravljanje vašega oglja in pečice za žar. Tukaj vam ponujamo nekaj namigov.

 

• Količina oglja, briketov za uporabo je odvisna od velikosti vašega žara, količine hrane, ki jo boste spekli, vremenskih pogojev in časa pečenja.

 

• Kot splošno pravilo velja, načrt o uporabi približno cca. 30 komadov oglja, briketi za pečenje 1 količine mesa. Poskrbite, da boste imeli dovolj briketi za žar, ki segajo približno 2-3 cm izven območja živila na žaru.

 

• Ko je vreme mrzlo in vetrovno, boste potrebovali več briketov, da se doseže idealno temperaturo pečenja.

 

 

 

Video!

Kamin - Kamini

Kliknite za ogled!

Žari

Žari

 

 

Žar - žari Žar - žari Žar - žari

 

Žar - žari Žar - žari Žar - žari

 

Žar - žari Žar - žari Žar - žari