„Naj nam bo topleje“

Kamin - Kamini

Portal KAMIN - KAMINI je namenjem vsem, ki jih zanimajo Kamini, njihova zgradba in zasnova. Na portalu so objavljeni tudi razni nasveti o kaminih, kateri nas usmerjajo pri sami zasnovi in izgradnji kaminov!

Kamini

Kamini - KaminNotranji kamini

Sprostitev, toplina, udobje, . Ni lepšega kot, da imamo v našem domu kamin, kaminsko peč: zakurjen, topel, sliši se prasketanje ognja...

Slediti moramo samo svojim sanjam in biti pozorni, na določene stvari pri sami vgradnji in izgradniji kamina.

Dobri razlogi za nakup kamina so ti, da kamin prinaša z ognjem neko igro, zabavo in ustvarja prijetno notranjo klimo, ter ogrevanje z obnovljivimi viri, surovinami lesa.

Pomiri nam tudi okoljske vesti. Pozabite na čas v mediaciji gledanja v ogenj.

Dobre peči zagotavljajo toploto prek sevanja in konvekcije, kar je ugodno za naše počutje. Kaminske peči so narejene tako, da se z njimi ne rabimo intezivno ukvarjati, saj glede čiščenja ni več težav.

Preden boste zakurili ogenj v kaminu in pričeli uživati v vaši dnevni sobi ob romantični toploti, imate gotovo še kakšna vprašanja. Nekatere odgovore in nasvete boste dobili tukaj na portalu KAMINI!

 

 

V kolikor se odločite za kamin na drva morate vzeti v obzir določene predpogoje:

 

1. Dimnik

Predvideti morate zadosten premer dimnika – za odprte kamine Ø 250 – 300 mm, medtem ko za tiste z zaprtim kuriščem Ø 200 – 250 mm. Priključek za kamin pustite na višini 180 cm od tal pod kotom 45°.

 

2. Dovod svežega zraka

Predvideti morate tudi dovod svežega zraka min. Ø 160 mm (2 x Ø 75 mm ali 3 x Ø 50 mm). Za dovod je zadostna že vodovodna plastična cev. Dovod zraka je posebej pomemben zaradi kisika za gorenje, pa tudi za segrevanje prostorov.

 

3. Čvrsta podlaga

Nujno je, da podlaga na katero se postavi kamin, ne vsebuje mehkih materialov, npr. toplotno izolacijo – stiropor in drugo. Zaradi teže kamina, ki je v večini primerov grajen iz kamna, obstaja možnost, da bi sčasoma stiropor popustil pod njegovo težo. V tem primeru bi se le-ta sesedel za nekoliko milimetrov, kar se pokaže v grdih razpokah na zidu. Da bi že na začetku ustvarili prave pogoje za vgradnjo kamina, je najbolje, da se že pri projektiranju posvetujete s strokovnjaki s tega področja. Če želite vgraditi kamin v že obstoječ objekt, ki ne zadostuje zgornjim pogojem, ne obupujte. Zaprosite strokovnjaka za nasvet. Le-ta vam lahko pomaga pri izbiri pravega kamina, ki bo ustrezal vaši situaciji.

 

 

 

 

Video!

Kamin - Kamini

Kliknite za ogled!

Priporočamo

 

Žari