„Naj nam bo topleje“

Kamin - Kamini

Portal KAMIN - KAMINI je namenjem vsem, ki jih zanimajo Kamini, njihova zgradba in zasnova. Na portalu so objavljeni tudi razni nasveti o kaminih, kateri nas usmerjajo pri sami zasnovi in izgradnji kaminov!

Kaminske peči

Kaminske pečiKaminske peči

Kaminska peč je sestavljena iz kovinskega toplotno-tehničnega dela (že narejen vložek), z varovalnimi steklenimi vratci in iz »tople« obloge, ki je največkrat sestavljena iz pečnic ali obzidana s šamotno opeko ometana s posebnim finim ometom.

 

Peč začne z ogrevanjem takoj po začetku kurjenja, najprej iz posebnih rešetk piha topel zrak, če jo kurimo dalj časa pa tudi obloga začne oddajati toploto, tako da tudi obloga ogreva ravno tako kot pri lončeni peči.

Pri kaminski peči je zelo pomembna izbira vložka, kajti vložki se med seboj zelo razlikujejo.

Dober kaminski vložek mora imeti možnost dovoda zunanjega zraka direktno v kurišče, kar nam omogoča boljše izgorevanje, ravno tako imajo kvalitetnejši vložki kurišče obloženo s šamotom, kar prispeva k boljši akumulaciji in tudi izgorevanju, pomembno je tudi kako so razporejene šobe za vpihovanje zraka, ki ga potrebujemo za gorenje.

Kaminske peči imajo 70-80% izkoristek, dobra stran kaminskega vložka so velika steklena vrata raznih oblik (ravna, okrogla ,trapezna), začetek ogrevanja hitro po začetku kurjenja. Slaba stran kaminske peči je manjša akumulacija toplote.

Kaminske peči so najbolj optimalne peči, če nimamo časa ali želje, za vsakodnevno kurjenje, da nam je najbolj pomembno ustvariti prijetno atmosfero z »živim« ognjem v peči, ali če hočemo, da se prostor začne ogrevati takoj po začetku kurjenja.

Kaminska peč potrebuje tri do pet kurjenj dnevno, da ogreje prostor.

 

 

 

Video!

Kamin - Kamini

Kliknite za ogled!

Priporočamo

 

Žari